نجوم از صفر تا بی نهایت

وبلاگی برای علاقمندان به نجوم آماتوری

نجوم از صفر تا بی نهایت

وبلاگی برای علاقمندان به نجوم آماتوری

رخدادهای نجومی خرداد ۱۳۸۶

 

رخدادهای نجومی مرداد ۱۳۸۶

1 مرداد

1999: سرنشینان شاتل فضایی کلمبیا رصدخانه ای به نام پرتو ایکس چاندرا را در مدار زمین قرار دادند.

3 مرداد

قمر در عقرب مقارنه ماه و قلب العقرب است که اینبار ایندو جرم با فاصله یک درجه از یکدیگر در صورت فلکی عقرب قرار می گیرند. در این مقارنه نور ماه از  شدت نور این ستاره می کاهد.

5 مرداد

1971: پرتاب آپولو-15 با سه سرنشین و یک ماشین مهنورد (اسکات) به عنوان چهارمین ماموریت سرنشین دار به کره ماه که دو فضانورد آن 30 کیلومتر بر روی ماه رانندگی کردند.

6 مرداد

بارش شهابی اتا-حمل به اوج می رسد که بین 10 تا 20 شهاب در ساعت در جنوب شرقی و در نزدیکی صبحگاه رویت می شود.

1972: پرتاب دومین گروه فضانوردان اسکالب (جک اوسما، آلن بین و اون گاری دت) که حدود دو ماه در اسکالب مشغول به تحقیق بودند.

8 مرداد

با طلوع ماه دوشنبه شب سیاره نپتون که در5 درجه ای سمت راست آن قرار دارد راحت تر جستجو می شود. اما مشکل عمده نور زیاد قرص کامل ماه پانزده روزه رجب است که مشاهده آن را مشکل و حتی غیر ممکن می نماید.

1971: نشست آپولو-15 بر روی کره ماه در نزدیکی هدلی ریله در کوه های آپنین ماه.

9 مرداد

2000: سقوط فضاپیمای ناسا جوینده ماه، بر سطح ماه پس از اتمام ماموریت نقشه برداری.

10 مرداد

اما زیباتر و جذاب تر از مقارنه 8 مرداد، نزدیکی سه درجه ای ماه و اورانوس سبز رنگ در شام چهارشنبه در صورت فلکی دلو است که تا روشنایی صبح به جدایی یک درجه می انجامد. اورانوس نخستین سیاره ایست که به کمک تلسکوپ و بر حسب اتفاق توسط هرشل، موسیقیدان حرفه ای و منجمی متفنن کشف شد. هر چند این دو جرم از درون تلسکوپ نیز به صورت قرص بسیار کوچکی نمایانند.

1990: ماریا میچل نخستین زن اخترشناس حرفه ای در آمریکا متولد شد.

15 مرداد

با قرار گرفتن ماه در سه چهارم از مسیرش به دور زمین تربیع سوم رخ می دهد. این ماه تا نیمه شب طلوع نمی کند.

1961: پرتاب وستک-2 با فضانوردش گرماتیتف که حدود یک شبانه روز در مدار بود و تقریبا 17 بار زمین را دور زد.

16 مرداد

هلال ماه 23 روزه رجب با طلوع خود پس از نیمه شب خوشه باز و زیبای پروین را به همراه دارد. پس از گذشت 3 ساعت (حدود 3:30 بامداد) این مقارنه به خراش خوشه پروین با لبه روشن پایین ماه ختم می شود که تا بامداد قابل مشاهده است. در این شب سیاره سرخ مریخ نیز این مقارنه را در 5 درجه ای ماه دنبال می کند.

19 مرداد

1990: سفینه فضایی آمریکایی ماژلان در مدار سیاره زهره قرار گرفت و در طول مدت 4 سال توانست 98درصد سطح زهره را نقشه برداری کند.

20 مرداد

هلال بسیار باریک 27 روزه ماه رجب ساعتی پیش از طلوع آفتاب در افق شرقی و در فاصله 3 درجه ای از Pollux، راس پیکر پسین، در صورت فلکی دوپیکر خودنمایی می کند.

آغاز بارش شهابی برساووشی

21 مرداد

در این روز ماه تقریبا بین زمین و خورشید است و به همین خاطر طرف تاریک ماه رو به زمین غیر قابل رویت می باشد که به آن ماه نو می گوییم. در ماه نو ما ماه را نمی بینیم و چند روز پس از آن هلال در حال بزرگ شدن را بالای افق غربی و بالافاصله پس از غروب آفتاب می بینیم.

22 مرداد

اوج بارش شهابی برساووشی در نزدیکی صبح و در شمال شرقی آسمان.

 

24 مرداد

روز اول ماه شعبان 1428 هجری قمری و همچنین اول فروردین سال فرسی 1377 است.

26 مرداد

پس از غروب آفتاب مقارنه ماه 4 روزه و Spica، سماک اعزل از صورت فلکی سنبله است. جدایی زاویه ایی بین این دو جرم 6 درجه است.

1877: آساف حال قمر فوگوس را در اطراف مریخ کشف کرد.

27 مرداد

1868: ستاره شناس انگلیسی به نام نورمن کوک پر در حین مطالعات طیف نگاری یک خورشید گرفتگی کامل، عنصر شیمیایی جدیدی به نام "هلیم" کشف کرد.

1985: ژاپنی ها برای یررسی دنباله دار هالی ماهواره پلنت-آ را پرتاب کردند.

1987: تئور 2-16 به فضا پرتاب شد. این سفینه یک ماهواره هواشناسی بود که 200 کیلومتر وزن داشت.

29 مرداد

تقریبا یک هفته پس از ماه نو، ماه به تربیع اول می رسد و موقع غروب خورشید بالا در جنوب آسمان می ایستد. تربیع اول ماه معمولا تا نیمه شب در آسمان غروب نمی کند. در روزهای پس از این تربیع ماه بزرگتر می شود و کوژ می گردد.

1975: پرتاب وایکینگ-1 بر روی مریخ که به ارسال اطلاعات و تصاویر با ارزشی پرداخت.

1977: پرتاب ویجر-2 و ارسال تصاویر و اطلاعات کم نظیری از مشتری، زحل، اورانوس و نپتون به زمین. کارشناسان ویجر-2 را پربارترین ناو تحقیقاتی ارسالی از جانب بشر به فضا می دانند.

2001: فردهویل بنیانگذار نظریه حالت پایدار کیهان شناسی درگذشت.

30 مرداد

دومین موضع ماه در صورت فلکی عقرب و در مقارنه با قلب العقرب در این شب اما با جدایی زاویه ای بیشتری نسبت به گذشته، 4 درجه، رخ می دهد. مشتری نیز همچنان در این صورت فلکی و در 5 درجه ای از قلب العقرب قرار دارد.

1962: پرتاب وستک-3 و فضانوردش آندریان نیکلایف که ضمن 95 ساعت پرواز با وستک-4 ملاقات نمود.

 

ستاره های کلیدی آسمان شب مرداد ماه 

با تاریک شدن هوا در شب های مرداد مثلث تابستانی شامل نسر واقع (Vega)، دنب (Deneb) و نسر طایر (Altair) درافق بالای سر خودنمایی می کند. در اطراف دنب (درخشنده ترین ستاره صورت فلکی دجاجه یا قو) اجرامی چون M29 و M39 و NGC7000 و NGC6992 و NGC6960 قرار دارند که آنها را در عمق آسمان مشاهده می کنید.

ستاره سرخگون سماک رامح کم کم به پایین افق غربی فرو می رود و ستاره های اصلی دب اکبر در افق پایین سمت شمال غربی قرار می گیرند. اما هنوز ستاره قلب العقرب در جبهه جنوب غربی برای ناظران زیر عرض جغرافیایی 50 درجه تلالو دارد. درحالیکه در منطقه جنوب شرقی ستاره تنهای فم الحوت کم کم در افق بالای افق و در مکانی خالی و خلوت ظاهر می شود. در سمت شرق، چهارگوش اسب بالدار و به دنبال آن ستاره های زن با زنجیر طلوع می کنند. عیوق در بالای افق شمالی برای ناظران مستقر در شمال عرض 40 درجه قابل مشاهده است.

بارش شهابی مردادماه

شبهای گرم تابستان برای بررسی رگبار شهابی بسیار مطلوب است. بارش شهابی برساووشی جزء سه بارش شهابی مهم در طول سال است. رگبار شهابی درخشان مرداد ماه یعنی رگبار برساووش از درخشنده ترین رگبارها است. این رگبارها به گونه ای است که می توان به کمک آن بررسی شهاب ها را آغاز کرد. اوج بارش شهابی برساووشی در حدود 21 مرداد هر سال روی می دهد. که ممکن است تعداد آن چنان زیاد شود که در هر دقیقه بتوان یک شهاب مشاهده کرد. این شهاب ها در ظاهر از بخش شمالی صورت فلکی برساووش جدا می شوند. نقطه نورباران بسیار نزدیک به ستاره گامای برساوش است. اما این نقطه قدری دیر به ارتفاع بالا می رسد. لذا نباید انتظار داشت که تا قبل از نیمه شب تعداد زیادی شهاب رصد کرد. ولی ادامه رصد تا ساعات اولیه بامداد باعث می شود تا تعداد شهاب ها به تدریج که نقطه نورباران بالا می آید افزایش یابد. بارش شهابی برساووش از نظر زیبایی دیدنی است. این شهاب ها معمولا درخشنده اند و گاهی در آسمان شعله ور می شوند و با افروختگی به سوی زمین می آیند. این رگبار بسیار وسیع است و از یک هفته قبل تا یک هفته بعد از تاریخ اوج همچنان ادامه دارد. این شهابها در مسیر عبور دنباله دار سویفت-توتل اند که مداری به نسبت طویل دارد و در هر 135 سال یکبار خورشید را دور می زند. آخرین دیدار این دنباله دار در سال 1992 بود.

صورت فلکی Perseus یا برساوشی را می توانید در آسمان شمال شرق بین صورت فلکی ذلت الکرسی (به شکل W) و ثور (با خوشه معروف پروین) بیابید.

نظرات 2 + ارسال نظر
NASA_AKA جمعه 19 مرداد‌ماه سال 1386 ساعت 01:17 ب.ظ http://www.iran-nasa-astronomy.blogsky.com

سلام
آقای میرطاووسی امیدوارم توی کارتون موفق باشید
فوق العاده می نویسید
من هم همسایتون هستم به وب من هم سری بزنید
خوشحال میشم

باران یکشنبه 21 مرداد‌ماه سال 1386 ساعت 01:49 ب.ظ

از مطالعه ی وبلاگتان اطلاعات مفیدی کسب کردم . بخش تقویم ماهانه ی نجوم بسیار ارزشمند و برای آگاهی از رخدادهای نجومی جهت رصد سودمند است . لطفا ادامه دهید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد